66. godišnjica zločina na Crvenoj stijeni – Za likvidacije nekoliko stotina Hrvata nitko nije odgovarao

66. godišnjica zločina na Crvenoj stijeni – Za likvidacije nekoliko stotina Hrvata nitko nije odgovarao

16. svibnja 2011.
/ / /
Comments Closed

Nakon što su partizani početkom travnja 1945 godine ušli u Kiseljak i okolna mjesta uslijedili su pozivi za predaju hrvatskih vojnika. Nakon predaje, svi završavaju na Crvenoj stijeni gdje su bez suđenja i prava na obranu likvidirani. Na ovaj način likvidirano je nekoliko stotina Hrvata iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Visokog, Vareša, Breze i Busovače..

„Kao dijete sam dolazio ovdje jer tu imamo zemlju. Čuo sam jauke, a onda su došli partizani i rekli mi da bježim jer će i mene ubiti“, ispričao nam je jedan od mještana koji je kao dijete čuvao stoku u blizini Crvene stijene, stratišta na kojemu je život skončalo nekoliko stotina srednjobosanskih Hrvata neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Za njih se i u vrijeme komunizma molilo na zavjetnom mjestu Pod stijenim u neposrednoj blizini, a običaj je ustanovio pokojni fra Stjepan Buljan.

Nakon proteklog rata na samom stratištu, Crvenoj stijeni, podignuta je Spomen ploča stradalima, a na njoj se svakoga svibnja okupljaju obitelji ubijenih. Među njima je i Berta Mlivončić iz Vareša. Na Crvenoj stijeni 1945 ubijen joj je suprug Vinko. Berta je 66 godina udovica, a 12 veljače ove godine napunila je 100-tu. Iako je ušla u drugo stoljeće života, a danas živi u dalekoj Švicarskoj, Berta ne propušta odati počast suprugu svake godine. Pričati međutim nije bila u stanju. Suznih očiju plakala je nad suprugovom sudbinom i činjenicom da je ovaj stravičan zločin i do danas ostao nekažnjen.

A za kažnjavanje zločina koji nikad ne zastarijeva, potrebni su Zakoni te konkretni podaci o žrtvama i ekzekutorima. Na njihovu prikupljanju radi Udruga političkih zatvorenika Kiseljak.

„Dosad smo prikupili imena 226 žrtava. Pretpostavljamo da ih ima preko 600. Nastavljamo s prikupljanjem podataka, a kad završimo sva ćemo imena ispisati na ploči i podići je na Crvenoj stijeni“, kaže Predrag Marković, tajnik Udruge. Osim žrtava, Udruga je napravila iskorak i u prikupljanju imena počinitelja. Od obitelji likvidiranih na Crvenoj stijeni dobili su sljedeća saznanja. Šef zloglasne UDBA-e u Kiseljaku bio je Fojničanin Rešad Dizdarević. U masovnim likvidacijama, prema saznanjima obitelji stradalih, sudjelovali su i Smajo Mandžuka, Tomo Đalto, Sadik Remzo, Ćiro Radić, Rajko Petrović, Anđelko Tvrtković, Ilija Terenac te policajac Esad Mačkić.

„Mi ćemo imena i ostalih žrtava i ekzekutora prikupiti. Ostalo je na državi BiH koja treba donijeti odgovarajuće zakone; Zakon o osudi totalitarnih režima i Zakon o bivšim političkim zatočenicima“, kaže Marković.
Nakon što je BiH prihvatila Rezoluciju o osudi komunističkih zločina, nije se maklo s mrtve točke. Osim konkretnih imena žrtava i počinitelja trebat će dakle donijeti i zakone kako komunistički zločini, pa i onaj na Crvenoj stijeni, ne bi ostali nekažnjeni.

vares_crvena_stijena_artinfo_berta_milivoncic_66_godisnjica_likvidacija

 


Stari članak objavljen na Artinfo.ba, čiji je autor je objavio pod pseudonimom doktor. Budući da članak više nije dostupan na internetu odlučili smo ga objaviti jer je te 2011. gospođa Berta Milivončić slavila svoj 100. rođendan u Švicarskoj

Comments are closed.