Stoljeće (još) jedne Varešanke – Bertin stoti rođendan

Stoljeće (još) jedne Varešanke – Bertin stoti rođendan

23. srpnja 2011.
/ / /
Comments Closed

Naš mostarski suradnik Augustin Musić dostavio nam je ovu fotografiju vareške obitelji Slugić s Kicelja, snimljenu 1935. godine. Na njoj se nalaze (slijeva nadesno) u trećem redu: Bernardica, Katica, Margareta, Terezija i Jozefina, u drugom redu Anto (fra Vitomir), majka Marica, otac Ivo, te Mijo, i u prvom redu Krešimir i Stanislava. Među živima su Bernardica, Krešimir i Stanka, a Bernardica (Berta) je ovih dana dočekala svoj stoti rođendan! Stoga nam je Musić pribavio poseban prilog o njoj.

vares_pp_se_berta_milivoncic vares_pp_se_obitelj_slugic_1935

Berta je rođena 12. veljače 1911. godine u Varešu, od oca Ive Slugića i majke Marice rođ. Kovačević. Od mirovine koju je stekla radeći u Sarajevu danas živi u gradiću Arolsenu u Njemačkoj sa sinom Branibojem i njegovom obitelji. I stariji sin Krešimir također živi u Njemačkoj. Od njih dvojice ima šestero unučadi i sedmero praunučadi.

Njezin je život bio naročito težak u periodu nakon Drugog svjetskog rata pa sve do mirovine. Naime, godine 1945. dolaskom partizana u Vareš njezina muža Vinka Mlivončića odvode prema Kiseljaku i na Crvenim stijenama mu se gubi svaki trag. Svjedoci su kazivali da je sa svojim supatnicima ubijen i bačen u tamošnju jamu. Berta, njezina djeca i rodbina nisu smjeli ni pitati za posmrtne ostatke pok. Vinka. Osim toga, i sama je provela dvije godine u zatvoru bez ikakve presude! I dan danas se vide posljedice toga – ukočeni prsti – pošto su joj ruke bile vezane žicom. Tako žigosanoj, za vrijeme Jugoslavije teško joj je bilo doći do zaposlenja u društvenom sektoru, nego je preživljavala radeći danju i noću uz šivaču mašinu i tako školovala svoja dva sina.

U ove dane kada slavi 100-ti rođendan još je vesela, raspoložena i, nadasve, zdravlje je dobro služi, osim što malo slabije čuje. Inače, svaki dan prelistava dnevni tisak. Prati na televiziji dnevna zbivanja, posebice se zanimajući za Hrvatsku i BiH. Kada su došle demokratske promjene na prostorima Jugoslavije, sjećaju se njezini ukućani, zaplakala je od sreće. U to je vrijeme govorila – hvala Bogu, dočekala sam i ovo: sada mogu umrijeti.

Hvala Bogu koji joj je podario dobro zdravlje da doživi ovaj jubilej i da mi koji smo uz nju možemo svjedočiti.

A. Musić


Prilog objavljen na http://www.vares.pp.se/bobovac/boblist/broj194/194_07.htm

Comments are closed.