Maribor – Grobište u Tezenskoj šumi

Maribor – Grobište u Tezenskoj šumi

3. lipnja 2016.
/ / /
Comments Closed

Kod Bleiburga zarobljenu hrvatsku vojsku i civile Jugoslovenska armija je odvela do Maribora. Nekoliko tisuća (točan broj nije poznat) je ubijeno u protutenskovskom rovu  u Tezenskoj šumi a preostale natjerala na “križni put” u druge jugoslovenske republike.

Između 7. travnja i 22. lipnja 1990. u vrijeme gradnje autoceste otkopano je 70 m nekadašnjeg od 4 do 6 m širokog i do 3,5 m dubokog protutenkovskog rova.

tezno_eshumacije_snimak_iz_zraka

SLIKA – Snimak mjesta iskopa iz zraka (ekshumacija 1999.)

tezno_trasa_rov

SLIKA – Snimak Teznoga s označenim smijerom protutenkovskog rova i mjestom iskopa iz zraka (ekshumacija 1999.)

Ljudski ostatci pronađeni su na dubinama od metar i pol do dva metra u sloju debelom dobar metar. Na jednom metru dužine iskopano je u prosjeku sedamnaest kostura, ukupno 1.179. Kod većine pronađenih kostura laktovi i podlaktice su bile vezane žicama. Kod nekih se žica nalazila i na doljnim ekstremitetima. Na pojedinim lubanjama bila su vidljiva i oštećenja počinjena i vatrenim oružjem. Većina iskopanih kostura i pronađenih predmeta pripadala je muškarcima, vojnicima Hrvatskih oružanih snaga. Sačuvalo se oko 80 predmeta, na primjer dugmadi s oznakom NDH i U, ustaške značke, značke na džepovima, prsteni, obični i vjenčani, žica kojom su vezali ubijene, novčanici, žlice, pribor za brijanje, zlatnici.

tezno_kosti_vezane_zicom

SLIKA – Žrtve su bile vezane žicom (ekshumacija 1999.)

tezno_19_po_m_duzine

SLIKA – Na metru dužine iskopano je u prosjeku 17 kostura (ekshumacija 1999.)

tezno_lubanja_vatreno_oruzje

SLIKA – Ozljede počinjene vatrenim oružjem na kostima lubanje (ekshumacija 1999.)

Vreće s kostima su u srpnju iste godine položene su u iskopani grob na novom mariborskom groblju Dobrava.

tezno_dobrava_grobnica

SLIKA -Posmrtni ostatci pokupani su novom mariborskom groblju uz obilježje na Dobravi

Na žalost, preostali dio rova nije istražen i zbog toga nisu potvrđene pretpostavke da je ostatak više od jednog kilometra dugačkog protutenkovskog rova također neistraženo grobište, možda najveće u tom dijelu Europe.

tezno_kraj_protutenkovskog_jarka

SLIKA – Kraj zatrpanog dijela protutenkovskog rova

Prilikom završetka radova u rovu 2004. godine postavljeno je obilježje u obliku brončanog valjka.

tezno_spomen_obiljezje

SLIKA – Spomen obilježje postavljeno 2004. u Teznu

KOMENTAR AUTORA:

Za bolje razumijevanje situacije u Mariboru i okolici u svibnju 1945 pročitajte objavu Maribor – Hrvatska Hirošima.

Naime u općoj pomutnji Jugoslovnske partizane su pretekle bugarske postrojbe koje su pljačkale i nakon dolaska nisu htjele predati plijen Kosti Nađu. Zato ih je Kosta Nađ likvidirao po procjenama negdje oko 600 i njihova grobnica se najvjerojatnije nalazi na području nekadašnje Jeklotehne u Mariboru. 1945. se dogodila sveopća pljačka i masakr i u tom svjetlu treba promatrati i na Novljanovo ekspresno osnivanje Prekmurske brigade i njezino “probijanje” kroz bugarske postrojbe. Stijeće se dojam da je bila riječ o utrci za plijenom pod maskom “oslobođenja”.

Svi ti događaji se uklapaju s događajima u Jesenicima tijekom kojih su se partizani odmah nakon ulaska željezničkog transporta u Jesenice penjali u vagone i kupili sve što su vidjeli režući čak i prste ako nisu mogli skinuti prstenje.

Iznimka su bili visoki dužnosnici i vojni zapovjednici NDH i njihove obitelji koje su ubijene i opljačkane tek u Crngrobu nakon transporta Budakove grupe u Zagreb (označeni na Burdychovom popisu i Vidnjević).

U idućim objavama ću nastojati predstaviti kronologiju lokaliteta od njegovog pronalaska, eshumacije, pokopa, posjeta dužnosnika  i održavanja tradicionalne svete mise zadušnice za sve ubijene u Teznom.

LITERATURA:

  1. Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji = Prikrita grobišča Hrvatov v Republiki Sloveniji = Hidden croatian mass graves in the Republic of Slovenia / Mitja Ferenc, Želimir Kužatko (ISBN – 978-953-7379-01-8)
  2. Arhiv Želimira Kužatka
  3. Bezbroj sati razgovora s prijateljem Željkom (Želimirom Kužatkom)

Autor: Nikola Ćavar

Comments are closed.